Kennisplatform asbest
gerelateerde case
Asbestfeiten; een perspectief op de asbestketen

Asbestfeiten; een perspectief op de asbestketen

Sinds de eerste druk van Asbestfeiten in 2009 is de asbestmarkt nog steeds volop in beweging. Met alle belangrijke ontwikkelingen in wet- en regelgeving in de afgelopen jaren, is het hoog tijd voor dit nieuwe boek: Asbestfeiten; een perspectief op de asbestketen.

Onderzoek, sanering en controle

Woningbouwverenigingen in gesprek over asbestwetswijzigingen

Sinds 1 januari geldt er een nieuwe (lagere) grenswaarde voor blootstelling aan amfibole asbest op de werkplek. Wat zijn de gevolgen voor woningcorporaties en hun bewoners? Hoe richt je een project zo efficiƫnt mogelijk in? Deze en vele andere onderwerpen werden besproken tijdens de kennissessie die SGS Search onlangs organiseerde in Fort Voordorp.

Met een programma dicht bij de dagelijkse praktijk en aanwezigen die onderling hun kennis en ervaring met elkaar deelden, stonden we uitgebreid stil bij de gevolgen van de wetswijzigingen. Positief punt was dat vrijwel iedereen goed op de hoogte is van de actuele veranderingen. Vooral de implicaties van risicoklasse 2A-saneringen kwamen ter sprake.

5 zaken die u niet mocht missen...
Met een top 5 van tips en highlights blikken we nog even terug op de middag:

1. Optimale voorbereiding is essentieel
Bespreek projecten van tevoren goed en betrek de saneerder en het laboratorium hierbij. Zet dus de volledige keten aan tafel. Dit maakt de kans op stagnatie of het risico op afkeuring veel kleiner.

2. Goede bewonerscommunicatie geeft rust
Het basisprincipe is: probeer uithuizen te voorkomen. Als uithuizen tóch noodzakelijk blijkt te zijn, is open en transparant communiceren cruciaal.

3. Nieuw certificatieschema, nieuwe mindset
De SC530 en SC540 zijn samengevoegd in één schema. De inventarisatie is tegenwoordig veel meer op het doel gericht. Dit vraagt van inventarisatiebedrijven een nieuwe mindset en nauwere samenwerking en betere communicatie met de opdrachtgever. Door op tijd hierover in gesprek te gaan, kan ook dit traject soepel verlopen.

4. Deel validatierapporten
Een heldere oproep vanuit de zaal was: deel validatierapporten met certificerende instanties en bijvoorbeeld TNO. Zo profiteer je op den duur van elkaars kennis en inspanningen.

5. WhatsApp-groep Asbest in Woningen Forum
Om professionals op een laagdrempelige wijze met elkaar in contact te laten komen, hebben we een vrijblijvend digitaal forum opgezet. Met de WhatsApp-groep ‘Asbest in Woningen Forum’ kunt u ervaringen delen en elkaar gemakkelijk vragen stellen. Iets voor u? Meld u aan door te appen naar Bob Vijge: 06 - 20 95 94 41.

Wilt u meer inhoudelijke informatie? Neem dan contact op met Rob van Lith via rob.vanlith@sgs.com of 088 - 214 66 00.

Udo Waltman

23 februari 2017 › 1618 x bekeken