Kennisplatform asbest
gerelateerde case
Asbestfeiten; een perspectief op de asbestketen

Asbestfeiten; een perspectief op de asbestketen

Sinds de eerste druk van Asbestfeiten in 2009 is de asbestmarkt nog steeds volop in beweging. Met alle belangrijke ontwikkelingen in wet- en regelgeving in de afgelopen jaren, is het hoog tijd voor dit nieuwe boek: Asbestfeiten; een perspectief op de asbestketen.

Het gaat om mijn eigen veiligheid én van de mensen die er dagelijks mee werken

Het huis van mevrouw Van der Linde-Westert in het Overijsselse Vollenhove heeft onlangs een flinke onderhoudsbeurt gehad. Onder andere de douche en het toilet zijn gerenoveerd. Daarvoor was eerst een asbestsanering nodig. Hoe heeft de bewoonster dit ervaren?

‘In de aanloop naar de onderhoudswerkzaamheden in mijn huis heeft Wetland Wonen, de woningcorporatie, een inventarisatie laten uitvoeren. Daarbij constateerde de inspecteur dat er in de dorpels in de douche- en toiletruimte asbest zat. Ik schrok daar niet echt van hoor; ik ben van nature een nuchter mens. Maar goed, er zat asbest en dat moest verwijderd worden. Wetland Wonen heeft helder gecommuniceerd wat dit in de praktijk betekende: wanneer de saneerder op de stoep zou staan en wat hij precies ging doen. Ik vond het vooral prettig dat het maar één dag duurde en dat ik mijn huis niet uit hoefde. Op de dag zelf kon ik gewoon in de woonkamer blijven terwijl bij de badkamer de constructie voor de sanering werd opgebouwd. Uiteraard ben ik wel even gaan kijken: een indrukwekkend bouwwerk voor zo’n klein beetje asbest! Maar ik had er alle begrip voor hoor: het gaat om mijn eigen veiligheid én van de mensen die er dagelijks mee werken. Achteraf ben ik tevreden met hoe de sanering verlopen is. Én ik heb er een mooie badkamer voor terug gekregen…!’

‘Ik vond het vooral prettig dat het maar één dag duurde en dat ik mijn huis niet uit hoefde.’

Hans de Jong MRICS

25 oktober 2017 › 1079 x bekeken