Kennisplatform asbest
gerelateerde case
Asbestfeiten; een perspectief op de asbestketen

Asbestfeiten; een perspectief op de asbestketen

Sinds de eerste druk van Asbestfeiten in 2009 is de asbestmarkt nog steeds volop in beweging. Met alle belangrijke ontwikkelingen in wet- en regelgeving in de afgelopen jaren, is het hoog tijd voor dit nieuwe boek: Asbestfeiten; een perspectief op de asbestketen.

Onderzoek, sanering en controle, Handhaving en toezicht, Blootstelling en grenswaarden

Grootscheepse asbestsanering Staedion-woningen

3 flats, 216 woningen, 24 containments per dag en meer dan 100 luchtpompen op locatie. De kengetallen spreken voor zich: de sanering van de Staedion-woningen in het Elviraland en Gradaland in Den Haag was een grootscheepse operatie.

Het ging hierbij niet om een standaard sanering. In de woningen zat niet-hechtgebonden asbest, onder meer in het koord om de cv-buizen in de doorvoergaten tussen de woonlagen. Asbest in een bewoonde situatie vraagt om een extra zorgvuldige voorbereiding om zo min mogelijk ongemak voor de bewoners te veroorzaken. Staedion ontwikkelde daarom een plan om elke woning in één dag te saneren en vrij te geven.

Specifieke aanpak

Het unieke aan dit project was dat er sprake was van niet-hechtgebonden asbest in een bewoonde situatie. Een extra zorgvuldige voorbereiding was dus noodzakelijk. Staedion zocht in de samenwerking bewust naar partijen met ruime ervaring met deze complexiteit. In basis ging het om risicoklasse-3 saneringen, de zogenaamde ‘hoog-risico-saneringen’. Saneerder Oranje en inventarisatiebureau SGS Search adviseerden Staedion om een terugschalingsonderzoek te doen op basis van een specifieke aanpak en werkmethode die zich in het verleden had bewezen en tot lagere concentraties asbest zou leiden. Daarmee kon het project worden teruggeschaald naar risicoklasse 2, wat in de praktijk veel tijdwinst opleverde tijdens de sanering en de eindcontrole. Bovendien werd met deze aanpak ook een zo veilig mogelijke (werk)omgeving gecreëerd.

Best practice

Deze grootschalige sanering mag met recht als een best practice dienen voor gelijksoortige projecten
van woningcorporaties. Ondanks enkele onvermijdelijke tegenslagen, zoals bewoners die onverhoopt
niet thuis waren om de deur voor de saneerder open te doen, functioneerde het Staedion-project als een goed geöliede machine. Dit dankzij de intensieve samenwerking tussen alle stakeholders: van opdrachtgever tot laboratorium.

Dit artikel verscheen in het Asbestfeiten Magazine. Meer lezen? Download het complete magazine!

Hans de Jong MRICS

20 januari 2017 › 1349 x bekeken