Kennisplatform asbest

Asbestsanering in kasteel Helmond vereist grote zorgvuldigheid

Begin 2014 is op de zolderverdieping van kasteel Helmond asbest aangetroffen. De gemeente heeft daarop besloten het kasteel te ontmantelen zodat snel kon worden gestart met onderzoek en sanering. SGS Search begeleidt de saneringswerkzaamheden door de inzet van een projectleider/DTA.

De projectleider van SGS Search is verantwoordelijk voor begeleiding en handhaving van het saneringsplan en het aanspreekpunt voor opdrachtgever en aannemer. Hij bewaakt het projectgerichte werkplan van de aannemer en zorgt dat alle werkzaamheden conform de geldende wet- en regelgeving worden uitgevoerd.

Kleefmonsters

Het asbest zit in de vloer tussen de eerste verdieping en de zolder. Het zijn restanten van isolatie die oorspronkelijk om de verwarmingsleidingen zat. De sanering wordt met grote zorgvuldigheid uitgevoerd, zodat de aantasting van de monumentale waarde van het kasteel tot een minimum beperkt blijft. Na afloop wordt de zoldervloer minutieus gedemonteerd, gereinigd en genummerd. Dit is nodig om er zeker van te zijn dat ook de eventuele vezels tussen de naden en kieren van de houten planken worden meegenomen. De bouwkundig aannemer zorgt ervoor dat de vloer uiteindelijk weer in de oorspronkelijke staat wordt teruggebracht.

SGS Search Laboratorium voert de eindcontrole uit die voor alle zorgvuldigheid en onderbouwing van het opleveringsresultaat wordt aangevuld met kleefmonsters. Hieruit blijkt of de ruimte weer veilig kan worden betreden.

Kasteel van Sinterklaas

Het kasteel, dat ook wel bekend staat als ‘het Kasteel van Sinterklaas’, is sinds 15 december 2015 gesloten voor publiek en dit zal nog tot eind mei 2016 duren.

Hans de Jong MRICS

22 februari 2016 › 24831 x bekeken